BARNARD

 

BARNARD
Latinski naziv : Barnardius barnardi
Engleski naziv : Mallee Ringneck Parrot
Nemački naziv : Barnardsittich
Prosečna visina : 35 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Baraband Rasprostranjenost: severozapadni Kvinslend i istočna granica SeverneTeritorije, Australija.

Stanište Baraband papagaja : niska šipražja eukaliptusa, otvorena područja šuma, drveća pored vodotokova i bagremova šipražja.

Status: prilično česta vrsta u većem delu staništa, ređe viđena na lokalitetima koji su u poslednje vreme niska šipražja eukaliptusa pretvorili u obradiva zemljišta.

Navike Barabanda: obično je u parovima ili malim grupama, vrlo retko u većim jatima do 200 ptica, prilično stidljiv; u zoru napuštaju drveća i lete ka izvorima vode (takođe i na veštačke), ili male rečice da piju pre traganja za hranom, na terenu se često hrani zajedno sa žutom Rozelom (Platycercus flaveolus), Pale-headed Rosella (Platycercus adscitus palliceps), Red-rumped Parrot (Psephotus haematonotus) and Bluebonnet (Psephotus haematogaster);  Baraband se odmara u hladovini u lišću drveća, obično u podne, povremeno nastavlja potragu za hranom, pre zalaska sunca ponovo leti ka izvorištima vode pre povratka u drveće u smiraj dana, samo povremeno vremenske prilike ih teraju na migraciju; leti slično Rozeli (Platycercus sp.)  sa kontinualnim pozivanjem;. kada leti od stabla do stabla leti nisko blizu zemlje pre uzletanja na više grane, ispušta tanak zviždučavi zvuk, alarmantan poziv je oštar i metalni, nežno cvrkuće dok se hrani u stablima, ne ispušta zvuk dok je na otvorenom.

Prirodna hrana Barabanda : semena trave, delovi biljaka, voće, bobice, cveće, pupoljci, insekti i njihove larve.

Ponašanje tokom parenja: sezona parenja Baraband papagaja na jugu je od avgusta do januara, severozapadni Kvinslend (B. b. macgillivrayi) između februara i juna: ponašanje tokom udvaranja je isto kao kod Platycercus vrsta; mužjak u uspravnom položaju sa klimanjem glave, sa raširenim krilima i širenjem repa ispred ženki; povremeno teritorijalne borbe između mužjaka; gnezde se uglavnom u rupama drveća ili u šupljim granama drveća eukaliptusa, plete gnezdo sa komadima trulog drveća, Baraband nosi obično 4 do 6 jaja; Ženke same leže na jajima, mužjak ostaje u neposrednoj blizini; dimenzije jaja barnardija su  27,6 x 22.9 mm , whitei 29,6 x 24,6 mm , macgillivrayi 28,6 x 22,0 mm.

Baraband je srednje bučni papagaj, ponekad teški žvakač, na početku stidljiv i nervozan, ali uskoro se navikne na vlasnika i kavez za ptice; izdržljiv kada se aklimatizuje; uparivanje treba da se uradi dok su mladi, odrasli se često ne usaglase, agresivni su prema drugim papagajima, ako je moguće ne udomljavati ih u blizini druge Barnadije vrste, zahteva standardnu temperaturu. i uživa da šeta po tlu.

Barabande držati u parovima u kavezu čije su dimenzije najmanje: 5 x 1 x 2 m sa zaštitnom granicom; preporučuje se metalna konstrukcija.

Ishrana: suva mešavina suncokreta, pšenice, ovsa, raznog prosa, semena trave za kanarinca i semena korova; razno voće i povrće, posebno šargarepa i jabuka, šipak, zeleniš (Mišjakina  i maslačak); divlji jestive šumske plodove i meka hranu insekata za uzgoj .

Parenje Barabanda:  jednostavno; neophodan je skladan par; parenje počinje u martu; Baraband nosi 4 do 6 jaja, retko 8 jaja, vreme inkubacije 20 dana; perjanje traje 35 dana, mladi se osamostaljuju sa 50 dana; preferira panj za gnezdo od 20 cm, unutrašnjeg prečnika, najmanje 60 cm, dubine; položaj na uglu; gnezdo 20 x 20 x 60 cm sa ulaznom rupom 6 cm, je takođe moguće.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU