BELOĆUBI KAKADU

 

belocubi kakadu
Latinski naziv : Cacatua alba
Engleski naziv : White Cockatoo
Nemački naziv : Weisshaubenkakadu
Prosečna visina : 45 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Beloćubi kakadu prirodno stanište: Indonezija

Beloćubi Kakadui žive u šumama i obodima šuma, na izolovanim stablima ili mestima sa srednje visokom vegetacijom, mangrovima i močvarama.

Populacija Beloćubog Kakadua nije ugrožena ali se smanjuje zbog gubitka staništa i hvatanja ptica zbog trgovine.
Živi uglavnom u parovima ili malim grupama od 3 do 10 ptica, okupljanja do 50 ptica samo kada se hrane.

Hrane se semenjem, plodovima ribizle, orasima  i insektima i njihovim larvama.

Parenje u  periodu od decembra do marta. Beloćubi Kakadu gnezda prave na visini od 6metara. Jaje je veličine 30,8 mm.

Ova vrsta kakadua je prilično bučna, prijatne je naravi, u  početku stidljiv, ukoliko se čuva u velikom kavezu i pravilno se hrani ubrzo postaje poverljiv. Kavezi u kojima se čuvaju Beloćubi Kakadui moraju biti od ojačane žice jer tanju žicu veoma lako pregrizu. U vreme parenja je agresivan prema drugim rasama ptica. Kada se aklimatizuje veoma je jednostavan i nezahtevan za uzgoj.

Ishranu im možete pripremati kao mešavinu semena, suncokreta, ovsa, pšenice, bobice, polu zrelog kukuruza, razne vrste voća i povrća. Često neprihvata voće i povrće tako da im treba obezbediti na druge načine minerale i vitamine.

Obično nose po 2 jaja, povremeno neplodna ili mrtva u ljusci, inkubacija traje 28 danaa period do potpunog operjavanja od 11 do 14 nedelja.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU