BUFOONOVA ARA

 

BUFOONOVA ARA
Latinski naziv : Ara ambigua
Engleski naziv : Buffon's Macaw
Nemački naziv : Grosser Soldatenara
Prosečna visina : 85 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Bufonova ara rasprostranjenost: zapadni Ekvador i eventualno jugozapadna Kolumbija.

Napomena: nedavno je sugerisano da je guayaquilensis hibrid Ara ambigua i Ara Militaris, ali neki stari materijali ovo ne potvrđuju potpuno, moguće je da je hibrid zasnovan u avikulturi zbog izuzetno niske populacije Ara a. guayaquilensis i teškoća u pronalaženju odgovarajućeg partnera.

Stanište: Bufonova ara naseljava vlažne nizijske šume, sezonski suve šume, delimično obrisane površine do 650 m, povremeno i više.

Status: obe pod-vrste izuzetno retke i veoma ugrožene, glavni uzroci su trgovina i lov, uništenje staništa.

Navike: Bufonova ara živi u parovima, porodičnim grupama i samo ponekad u većim jatima od 8 do 12 ptica, uglavnom su to usamljene ptice; par se lako uočava u okviru grupe; generalno druželjubivi manje od ostalih velikih makao vrsta, nikada nije viđen u društvu sa drugim vrstama makao papagaja; preferira spoljne grane visokog drveća, dobro ga kamuflira perje, njegovo prisustvo je uočljivo samo kad mu ispadne hrana ili se odazove, prilično stidljiv, samo pristupačniji kada se hrani; brz i direktan let; karakterišu ga redovni snažni udarci krila, poziv grubo ’’plakanje’’ ili hrapavo kroktanje.

Prirodna ishrana : orasi, semenke, voće, bobice i jestivi delovi vegetacije na stablima, kljunom može da polomi veoma tvrde orahe, kao što su Lecythis costaricensis.
Ponašanje tokom parenja: sezona parenja verovatno između januara i aprila, ženke koje su pokupljene u februaru u Kostariki, su imale totalno oformljeno jaje kada ga izlegu,  jaje dimenzija 55.0 x 46.0 mm (2.17 x 1.81 inča).

Bufonova ara je tihi makao papagaj, čiji se glasni pozivi često čuju, manje poverljiv u odnosu na druge velike makao vrste, tek uvezena ptica u početku je rezervisana, ali ubrzo se navikane na vlasnika, mladi uzgojeni u avikulturi se brže adaptiraju; redovno im treba obezbediti zalihe debelih grana i panjeve jer je dobar žvakač; izdržljiv kada se aklimatizuje, uživa da pokisne u letu; mogu se držati van sezone parenja sa drugim velikim makaoima.

Smeštaj: u kavezu najmanje 8 x 3 x 2 m sa zaštitnom ogradom, apsolutno neophodna metalna konstrukcija sa vrlo jakim mrežama, minimalna temperatura 5 °C (41 °F).

Hrana: mešavina semena suncokreta, šafranike, konoplje, žita, zobi, semena trava za kanarince i razna prosa; natopljena hrana za golubove, dosta voća i povrća (šargarepa, jabuka, krastavac, poluzreli kukuruz, šipak i bobice bazge); zeleniš (Mišjakina, maslačak, itd), male količine oraha, kikirikija i brazilskog oraha; redovni mineralni dodatci, beli hleb, keks i hrana od jaja za uzgoj, kao i većina makaoa uživa u palenti.

Parenje : Bufonova ara često se razmnožava, parenje počinje u aprilu; odrasli postaju agresivni i često napada vlasnika, uglavnom ne tako agresivni kao i druge velike vrste makao papagaja; leglo 1 do 3 jaja, često nisu sva plodna jaja, vreme inkubacije 26 dana; period perjanja 12 nedelja; tokom inspekcije gnezda moramo biti oprezni, parenje treba da se sprovede kada su odrasli izvan, u suprotnom uznemireni roditelji mogu da oštete ili da povrede mladunce, mladi su nezavisni 2 nedelje posle perjanja, međutim, ako je moguće, treba ih ostaviti sa roditeljima na duži period, treba im obezbediti kutije za gnezdo od tvrdog drveta 55 x 55 x 90 cm, sa ulazom od 17 cm u prečniku, položaj kutije za gnezdo mora biti takav da dozvoljava inspekciju sa spoljašnje strane kaveza.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU