HIJACINTNA ARA

 

HIJACINTNA ARA
Latinski naziv : Anodorhynchus hyacinthinus
Engleski naziv : Hyacinthine Macaw
Nemački naziv : Hyazinthara
Prosečna visina : 100 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Hijacintna ara rasprostranjenost: na severu Brazila na mestima duž severnih pritoka Amazona zapadno od Rio Tapajо́sa, južno preko centralnog i južnog Brazila od Piau i južnog dela Maranhа̃osa preko Gojasa i zapadnog Bahija do Minas Geraisa i Matu Grosa, istočne Bolivije i većine severoistočnog dela Paragvaja.

Stanište: Hijacintna ara naseljava otvorene i polu-otvorene oblasti sa visokim drvećem; vegetacijom, savane sa palmama i šumarcima, močvare i plavne površine sa šumarcima buriti  palmi (Mauritia sp); preferira velike šume, mnogo ređe je u kišnoj šumi i njenim obodima.

Status: Hijacintna ara živi u nekoliko oblasti izvornog staništa, nestali su iz većih delova oblasti rasprostranjenosti i smatra se ugroženom vrstom, moguće da postoji manje od 4.000 ptica, glavni uzroci zarobljeništvo, trgovina i lov.

Navike: Hijacintne are obično su viđene u parovima, porodičnim grupama ili jatima od 6 do 12 ptica, parovi i porodice se lako prepoznaju u okvirima grupe; uglavnom se mogu videti kako lete ili stoje na krajevim grana drveća ili grmlja, tada je veoma uočljiv, mogu se čuti iz daljine zbog glasnog poziva; stidljiv je u mnogim oblastima; ukoliko je ugrožen leti uvis skričeći, kruži kratko vreme, zatim ponovo sleće na drvo ili odleti; makaoi leže na visokim palmama u otverenim šumama, rano ujutro se skupljju za trebljenje na trulim stablima; to rade do oko 9.00 prepodne; par provodi tople podnevne sati u hladu lišća Attalea palmi, gde su takođe hrane plodovima palmi; grakću s vremena na vreme i teraju jedni druge, vraćaju se u odmaralište drveća oko večeri; često leti na neke značajnije visine; traga za hranom na zemlji, tamo je stidljiv i oprezan; let je talasast i sporim zamahom krila, guguće, alarmantan poziv je jak i kreštav.

Hijacintna ara prirodna ishrana: različita voća, palme, uključujući Acrocomia lasiopatha, Astryocaryum tucuma, Attalea phalerata, Acrocomia aculeata, Syagrus commosa, Attalea funifera, pored toga zrelo i nezrelo voće (smokve), orasi, bobice i povrće, u nekim slučajevima hrane se vodenim puževima (Pomacea sp); mogu da polome izuzetno tvrde orahe, često se hrani palminim orasima koje izlučuje stoka koja se nalazi na pašnjacima.

Ponašanje tokom parenja: sezona parenja je između jula i decembra, blago varira u u zavisnosti od oblasti; gnezde se na živom i trulom drveću, palmama i pukotinama i šupljinama grebena; u šupljinama drveća između 4 i 12 m od zemlje; u proseku 50 cm u prečniku; dubine 29 cm od ulaza do dna šupljine; kasnije je često na istom nivou kao i ulaz, veličine ulaza variraju između 5 x 7 cm i 40 x 25 cm ; leglo 1 do 2 jaja, samo jedno mladunče se uzgoji, niska stopa reprodukcije, mnogo legla i gnezda sa mladuncima ne prežive zbog predatora, bolesti i premeštanja, mladi ostaju sa roditeljima neko vreme posle izlaska iz gnezda, dimenzije jaja 53,0 x 40,0 mm
.
Hijacintna ara s vremena na vreme je veoma bučna ptica, ali je nekad tiši i oprezniji u ponašanju u odnosu na druge velike makaoe, ljubopitljiv; brzo postaje poverljiv; veoma težak žvakač i ponekad destruktivan, može izgristi i veoma jaku mrežu; redovno im obezbediti zalihe debelih grana i panjeve, izdržljiv i otporan kada se aklimatizuje; van sezone parenja može da bude sa drugim makaoima; tokom sezone parenja, čak ni sa manjim papagajima; leti često uživa u kupanju ili u oprašivanju; parovi su veoma bliski, kada ga posmatra vlasnik ili stranci često simulira kopulaciju sa podignutim repom i donjim delovima tela pritiskaju jedni druge; mnoge ptice uživaju da šetaju po tlu; često podiže i žvaće šljunak.

Smeštaj: u kavezu najmanje 10 x 3 x 2,5 m sa zaštitnom ogradom 3 x 2 x 2 m ; metalna konstrukcija sa veoma jakom mrežom je apsolutno je neophodna, minimalna temperatura 10 °C .
Ishrana: voće i povrće (kruška, narandža, jabuka, šljiva, banana, krastavac, poluzreo kukuruz, šargarepa, šipak i bobice bazge), male količine brazilskog oraha, orasi, kikiriki, mešavina semena suncokreta, šafranike, konoplje, žita, zobi, semena trave za kanarince i raznog prosa, natopljene hrane za golubove; zeleniš (Mišjakina, maslačak, itd); redovno davati vitamine (D i B kompleksa) i minerale; životinjske proteine kao što su suvi škampi i kosti sa parčićima kuvanog mesa na njima, beli hleb i hrana od jaja za uzgoj, uživa u palenti i keksu.

Parenje u : redovno se postiže, ali mnogo ređe od ostalih velikih makaoa; parenje uglavnom počinje u maju, par to signaliza svojom agresivnošću prema vlasniku, leglo je 1 ili 2 jaja, često samo jedno jaje plodno; period perjanja 90 dana, mladi se često prevrću na leđa prilikom pregleda gnezda, mladi treba da ostanu sa roditeljima neko vreme nakon napuštanja gnezda, tvrda kutija za gnezdo sa debelim zidovima 60 x 70 x 100 cm, (24 x 28 x 40 inča) sa ulazom od 22 cm, (9 inča) u prečniku; treba da bude pozicionirana izvan kaveza za ptice radi lakše inspekcije.

 

 

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU