KUBA AMAZONAC

 

KUBA AMAZONAC
Latinski naziv : Amazona leucocephala
Engleski naziv : Cuban Amazon
Nemački naziv : Kuba-Amazone
Prosečna visina : 32 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Prirodno stanište Kuba Amazonac papagaja: Bahami ostrva Velike Inagua i Abakus, nekada i na ostrvima Mala Abakus, Acklin, Duga.

Žive u niskim šumama i brdovitim terenima prekrivenim šumom, četinarima, povremeno u blizini plantaža i poljuprivrednih oblasti.

Kuba Amazonac je dosta retka vrsta i populacija se smanjuje zbog seče šuma naručito na pojedinim ostrvima.

Kuba Amazonaci žive u parovima, grupama ili malim grupama do 30 ptica van sezone parenja. Manje stidljiv u udaljenim područjima a oprezan u oblastima gde obitava čovek i gde su ga prethodno progonili. Bučni su u letu, ali kada se hrane su izuzetno tihi . Let im je prav i brz, poziv piskav i metalan.

U prirodi za ishranu koriste semenja, voće, ribizle, orasi, pupoljci lišća i cvetova, borova korneta, povremeno posećuju žitna polja.

Sezona parenja Kuba Amazonaca je između marta i avgusta, gnezde se u šupljinama u drveću ili koriste mrtve grane i krečnjačke šupljine do 3,2 m . Nose  2 do 5 jaja, inkubacija od 26 do 28 dana; operjaju se u  periodu 8 nedelja. Odrasli su veoma oprezni tokom gajenja mladim, ženka napusti gnezdo posle 4 nedelje a mladi su prepušteni sami sebi ceo dan, mladi ostanu sa odraslima dugo nakon napuštanja gnezda, jaja mera 28,2 mm.

Kuba amazonac se smatra srednje bučnim ili tihim papagajem. Oglašavaju se ujutru i uveče.
Prema odgajivaču su veoma poverljivi i brzo se pripitome. Znaju da budu agrsivni prema drugim vrstama naručito u periodu parenja.
Kada se aklimatizuju veoma su otporni a minimalne temperature ispod kojih ih ne treba izlagati su 10 ° C.
Potrebni su im prostrani  metalni kavezi.

Hraniti ih mešavinom semenja, suncokreta, pšenice, ovsa, semena trava i raznih bilja koje se pojavljuje u proleće i leto, semenje od četinara, bora , orasi, razno voće i povrće, posebno šargarepe i jabuka, limun, polu zreo kukuruz. Imaju redovne potrebe za mineralnim dodatcima, ponekad ih hraniti hlebom i pecivom ukoliko ga prihvataju u ishrani.

Kuba Amazonaci se razmnožavaju uspešno. Par mora da bude izolovana, uzgoj počinje u aprilu, povremeno ranije, nose 3 do 4 jaja, inkubacija od 28 dana, operjaju potpuno u periodu od 8 do 10 nedelja. Dosta su agresivni u toku parenja pa čak i prema odgajivaču.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU