MALI ŽUTOĆUBI

 

mali zutocubi kakadu
Latinski naziv : Cacatua sulphurea
Engleski naziv : Lesser Suphur-crested Cockatoo
Nemački naziv : Gelbwangenkakadu
Prosečna visina : 33 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Mali Žutoćubi papagaji, prirodno stanište ove vrste je Sumba ostrvo i Indonezija.
Preferira otvorene šume i šumsko planinska područja  do 1.200 m nadmorske visine. Kada su u potrazi za hranom posećuju i ljudksa naselja i polljuprivredne oblasti.

Zbog trgovine ovim pticama vrsta se smatra ugroženom i na nekim ostrvima Indonezije je potpuno istrebljena.

Mali Žutoćubi žive  u parovima ili malim grupama do 10 ptica, posebno u većim grupama kada se hrane. Veoma su oprezni i teško ih je videti u prirodi sem kada su u potrazi za hranom. Noći provode u višim šumskim predelima a po danu u potrazi za hranom silaze u niža područja i bliže ljudskim naseljima.
Mali Žutoćubi se oglašavaju karakteristično jakim zvukom koji je sličan kriku.

U prirodi se hrane raznim vrstama semenja, voćem, bobicama i raznim pupoljcima.
Sezona parenja je u periodu od septembra do oktobra, voli da se smesti u visoka stabala. Jaje je veličine 27.1 mm.

S vremena na vreme Mali Žutoćubi je veoma bučan. Imaju izuzetno snažan kljun i u stanju su da pregrizu tanje žice. Lak je za uzgoj i kada se aklimatizuje lako podnosi niže temperature. Izuzetno lako prihvataju odgajivača i brzo uspostavljaju poverenje prema ljudima sa koji ih odgajaju.

Za čuvanje ove vrste papagaja potrebno je obezbediti prostrane kaveze sa ojačanom žicom. Potrebno im je obezbediti panjeve za formiranje gnezda ili tvrde, čvrste drvene kutije.
Potrebno je obezbediti temperaturu ne manju od 5 ° C.

Što se tiče ishrane može im se davati seme suncokreta, bundevino seme, miks (proso, konoplja, ovas, pšenica), , mlečni- kukuruz, obilje voća i povrća, jabuka i grašak.

Mali Žutoćubi se uspešno razmnožavaju uz pravilan odgoj. Mužijaci u toku parenja mogu biti agresivni prema ženkama a ukoliko im nije obezbeđeno dovoljno prostora mužijak može ozbiljnije povrediti ženku, nekad čak i ubiti. Obično se ne pare pre 3 godine, nose 2 do 3 jaja, povremeno do 5. Vreme inkubacije 24 dana a vreme operjavanja je u  periodu od 8 do 10 nedelja. Mlade je potrebno skloniti iz legla na vreme jer mužijaci znaju biti agresivni prema njima.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU