MILEROV AMAZONAC

 

MILEROV AMAZONAC
Latinski naziv : Amazona farinosa
Engleski naziv : Mealy Amazon
Nemački naziv : Muelleramazone
Prosečna visina : 38 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Rasprostranjenost ove vrste se proteze od Meksika i južnog Varakruza i Oaxaca preko Karibskih grebena sve do južnog Hondurasa. Nastanjen je u kišnim šumama u gore nevedenim predelima Južne Amerike, i manjim predelima Centralne Amerika, ne ne većim visinama od 1500m, na mestimično čistim predelima i žbunastim drvećima. Milerov Amazonac se kreće u parovima ili grupama ne većim od 20 ptica van parne sezone, uglavnom su primetljivi u ranu zoru ili kasno popodne. Po nekeda se mogu videti pomešani sa drugim vrstama ptica iz istog podneblja. Jako su tihi prilikom obroka. Milerov Amazonac sa ishranom počinje ranije nego ostale ptice iz okruženja oko 7h izjutra. Svakodnevno se mogu videti na obalama manjih reka gde pronalaze zalihe mineralnih soli i uz put se kupajući u plićacima reka. Veoma se dobro kamufliraju u čemu im pomaže i sopstveno perje. Uglavnom lete veoma visko i ravno.

U prirodi Milerov Amazonac se hrani raznim voćem (od čega su im smokve najveća poslastica), divljim jagodama i kupinama, raznim semenjem i mahunama sa vrhova drveća.

Sezona parenja Milerovih Amazonaca u Južnoj Americi se proteže od meseca Novembra pa sve do Februara, u Centralnoj Americi od Aprila do Juna. Gnezdi se rupama drveća i palminim krošnjama, uglavnom 20-25m iznad zemlje. Sva gnezda primećena do sada nisu imala više od 3 mladunaca. Mere jaja su 37.7x29.0mm.

U odgajivačnicama su izuzetno glasni, posebno u jutarnje časove i kasna popdneva, uživaju u kupanju i mogu se držati samo sa drugim vrstama iz Amazona.

Preporučuju se sledeći kavezi: spoljni dimenzija 4x1.5x2m ili sa dogradjenim skloništem dimenzija 1.5x1x2. Preporučuje se metalna konstrukcija i temperatura držanja ne sme biti manja od 5°C.

Prehrana: mešavina semenja suncokreta, zrna pšenice, ovas, konoplja, očišćen suncokret i ponekada sirovi kikiriki, razno voće i povrće, zelena salata i obavezni dodaci minerala.

Razmnožavanje u odgajivačnicama je uglavnom uspešno, parenje počinje u Aprilu. Tokom parenja su veoma agresivni i bučni. Uglavnom legu 2-3 jajeta, u retkim slučajevima 4. Jaja legu u intervalima od 3 dana. Inkubacija traje 24 do 25 dana. Rast perja od 60-65 dana. Tokom ovog perioda poneki mužjaci su iznenadjujuće nervozni i agresivni čak i prema odgajivaču. Mladunci se ne bi trbalo odvajati od roditelja pre 20 Nedelja.

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU