MOLUČKI KAKADU

 

molucki kakadu
Latinski naziv : Cacatua moluccensis
Engleski naziv : Salmon-crested Cockatoo
Nemački naziv : Salmon-crested Cockatoo
Prosečna visina : 52 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Molučki Kakadu prirodnoi stanište : Ostrvo Ceram, Indonezija.

Molučki Kakadu živi u šumama, šumskim oblastima sa izolovanim grupama drveća; srednje visoke vegetacije, mangrova i močvarnih područja na 1.000 metara.

Populacija ovih ptica je ugrožena zbog obimnog hvatanje za trgovinu i procenjuje se da ih u divljini živi oko 2.000 ptica uz dodatne pretnje smanjenju populacije zbog gubitka prirodnog staništa.

Obično ih možemo videti pojedinačno, u parovima ili malim grupama. Okupljaju se na stablima uglavnom samo u rano jutro ili kasno popodne, na putu od ili do mesta hranjenja. Parovi ostanu zajedno, mogu se videti da povremeno četkaju jedni druge.

Molučki Kakadui hrane se semenjem, voćem, bobicama, orasima i insektima i njihovim larvama, povremeno se hrane na  kokos plantažama gde se mladima otvori kokos da  se nahrane sadržajem kokosovog oraha.

Tačna sezone parenja je nepoznata, verovatno od jula. Gnezde se na visokim, mrtvim stabalima, 25 metara iznad zemlje. Jaje je veličine 33.4 mm.

Molučki Kakadu je prilično bučan, prijatnog karaktera, posebno je bučan kada je uzbuđen, ali i u rano jutro i kasno popodne. Na početku je stidljiv, divlje uhvaćene ptice često veoma nervozne i u početku mogu da odbijaju hranu, ali mlada ptica brzo postaje poverljiva. Obavezno im obezbediti trulo drvo ili panjeve za gnezdo jer gnezdo od daske znaju brzo da unište. Kada se aklimatizuje podnosi niže temperature i do 5 °C. Neophodan im je prostran kavez.

Hraniti ih semenom suncokreta, ovsa, pšenice i kuvanim kikirikijem i kukuruzom, raznim vrstama voća i povrća, uključujući i zelene banane: dosta zeleniša. Često su vrlo probirljivi u ishrani i treba im obezbediti hranu sa dosta vitamina i minerala.

Prilikom uzgoja Molučkih Kakadua neophodan je dovoljno velik prostor za ptice  jer mužijaci u manjem prostoru ne mogu suzbiti agresiju ka ženkama što može dovesti do fatalnog ishoda po ženku. Parenje obično počinje u proleće, ali se može javiti u bilo koje doba godine; nose obično 2 jaja, neplodna jaja ili mrtve ptice u ljusci se znaju često dogoditi, inkubacija je 29 dana a vreme do potpunog operjavanja od 14 do 15 nedelja.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU