NANADAJA

 

NANADAJA
Latinski naziv : Nandayus nenday
Engleski naziv : Nanday Conure
Nemački naziv : Nandaysittich
Prosečna visina : 30 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Rasprostranjenost Nandaja je južno od dela zvanog Mato Grosso, Brazil; jugoistočna Bolivija; Paragvaj; severna Argentina u provincijama Formosa, Chaco i Santa Fe. Dužina mu je 30 cm.

Nastanjen je od suvih do vlažnih savana i prašuma sa drvećem i raznim palmama; tipičan je za Pantala; redovno se nalazi blizu nastanjenih delova i često može da načini štetu u poljoprivrednim delovima zemlje.

Nandaja živi u grupama od 6 do 40 ptica i često se vidi u jatima i do 300 ptica; veće skupljanje je u blizini hrane; često se sreće sa Monk Parakeet vrstom (Monaski papagaj); nije sramežljiv već lako prilagodljiv; provodi dane na drveću i palmama ili čeprka po tlu; niskom žbunju ili visokoj travi gde se teško zapazi zbog kamuflaže; često se primeti zbog glasnog kreštanja; posećuje mesta sa vodom gde ide redovno da pije; prvo sleti na nizak žbun čije se grane protežu iznad vode da bi se spustio skroz do površine vode; ako oseti opasnost odleti prodorno kričući da bi zatim sleteo ponovo na susesdni žbun ili drvo. let mu je relativno brz i jednog pravca sa jakim udarcima krila; nomadskog je karaktera; krešti glasno za vreme leta.

U prirodi Nandaja se hrani zrnevljem, bobicavim i drugim voćem, malim koštunjavim plodovima, insektima i njihovim larvama; ponekad čeprka po tlu i poljima kukuruza gde isto tako guta sitne kamencice i zemlju. O razmnožavanju u prirodi se jako malo zna; verovatno počinje u novembru, gnezda pravi u šupljem drveću i palmama; ponekad u gustom zelenom žbunju; otprilike izleže 4 jajeta; jaje meri 29.0 x 23.3 mm.

U odgajivačnicama mu treba obezbediti 2 kvadratna metra po paru 3 x 1 x 2 m sa nadstrešnicom od 1 x 1.5 x 2 m; metalna konstrukcija je neophodna i zaštita od mraza je jako bitna; gnezdo za leglo treba da bude 25 x 25 x 40 cm sa otvorom od 7cm.

Ishrana Nandaja papagaja je sledeća: mešavina zrnevlja, semenje od trave za kanarince, žito, zob,  suncokret,; suvi račići, voće i povrće (jabuka, mango, krastavac, polu sazreo kukuruz, šargarepa, šipak,); zelena hrana kao sto je maslačak i slično; redovno snabdevanje mineralima; beo hleb i jaja za negu.

Razmnožavanje Nandaja u odgajivačnicama se lako obavlja i to obicno u velikim kavezima sa kolonijom ptica; pari se od maja do avgusta; izleže 3 do 6 jaja a inkubacija traje 23 do 24 dana; perje izraste u roku od 7 nedelja; mladi često ostanu sa roditeljima i kad napuste gnezndo.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU