NINFA

 

NINFA
Latinski naziv : Nymphicus hollandicus
Engleski naziv : Cockatiel
Nemački naziv : Nymphensittich
Prosečna visina : 32 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Prirodno stanište Ninfi je Australija.
Mogu se naći praktično na svim vrstama otvorenih terena, preferira područja u blizini vodotokova.

Ninfe su mnogobrojni u prirodi i nisu ugroženi kao vrsta.

Ninfe žive obično u parovima ili malim stadima, jako retko u  velikim grupama i do nekoliko stotina ptica kad je dovoljno hrane ili za vreme sezonske seobe. Vreme provode na golim granama drveća ili mrtvim stablima, vrlo su tihi kada tragaju za hranom. Oglašavaju se uglavnom kada lete.

Hrane se raznim travama i semenjem, voćem i bobicama. Kada se hrane u poljuprivrednim oblastima često izazivaju znatna oštećenja na usevima.

Sezona parenja Ninfepapagaja je uglavnom izmedju avgusta i decembra, ali praktično moguća tokom cele godine, zavisi od povoljnih klimatskih uslova, moguće je i iznošenje legla jedno za drugim. Vole da se smeste u šupljinama drveća ili u granama visokog drveća.,Nose 2 do 5 jaja, inkubacija 19 dana; leglo čuvaju oba roditelja, mladi napuste gnezdo za 5 nedelja, jaja je veličine 19,0 mm.

Ninfe je mirna vrsta papagaja sa melodičnim glasom, brzo postaje poverljiv prema čoveku, nije težak za uzgoj i neškodljiv je za druge ptice. Veoma tolerantan prema drugim vrstama ptica i u uzgoju se može čuvati sa nekom od tolerantnih vrsta.

Mogu se hraniti raznim semenjem ili  mešavinu različitih hrana za ptice, ponekad davati zob i razne vrste voća i povrća.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU