PLAVOČELI AMAZONAC

 

PLAVOCELI AMAZONAC
Latinski naziv : Amazona aestiva
Engleski naziv : Blue-fronted Amazon
Nemački naziv : Blaustirnamazone
Prosečna visina : 37 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Plavočeli Amazonac prirodno stanište : jugozapad Matu Grosa, Brazil, severna i istočna Bolivija, Paragvaj i severne Argentina.

Žive u šumama, palminim šumarcima, otvorenim savana sa niskim rastinjem, često i blizini ljudskih naselja do visine 1.600 m .

Plavočeli amazonac nije ugrožena vrsta ali u nekim oblastima se broj ovih ptica smanjuje zbog izlovljavanja radi trgovine.

Žive u parovima ili malim grupama gde se mogu videti u toku dana ili hranjenja ili odmora u vrhovima drveća, a zatim vrlo miran i samo detektuje gde padaju ostaci hrane, nije stidljiv i može mu se prići, ako se uznemi ispušta piskav glas i daleko odleće. Upadljivo je bučan u toku leta. Pretežno su u toku leta u parovima a nakon povratka na drveće okupljaju se u većim grupama. Sezonske migracije su dosta česte u zavisnosti od količine hrane koju mogu pronaći. Kada se nađu na usevima izazivaju velike štete.

Prirodna ishrana Plavočelih Amazonaca im je voće, bobice, semenke, orasi, cveća i pupoljci.

Sezone parenja je od oktobra do marta, gnezda prave na drveću, isto gnezdo koriste svake godine,jaje mere 29,6 mm.

Plavočeli amazonac je srednje bučan, posebno rano ujutro i uveče, nije stidljiv, brzo postaje poverljiv prema odgajivaču , voli kupanje, tokom aklimatizacije osetljivi na gljivične infekcije.
Kada se aklimatizuje veoma je otporan ali zimi se preporučuje da temperatura bude ne manja od 5 ° C.

Hraniti ih semnjem, mešavinom semenja, pšenice, ovsa, hranom za golubove, konoplja, oskoruša sušene bobice, heljde i pasulja, borove orahe, raznim voćem i povrćem, polu zrelim kukuruzom. Potrebni mineralni dodaciu ishrani.

Razmnožavaju se uspešno a par bi trebalo da bude izolovana, parenje počinje u aprilu, takođe je moguće i tokom zime kada se drže unutar zatvorenog prostora na određenoj temperaturi oko 20 ° C i time se stimuliše razmnožavanje. Nose 3 do 4, ponekad 5 jaja, inkubacija 26 dana potpuno dobiju perje u periodu od 60 dana.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU