PRINC OD VELSA

 

PRINC OD VELSA
Latinski naziv : Polytelis alexandrae
Engleski naziv : Princess Parrot,Queen Alexandra's
Nemački naziv : Prinzessin-von-Wales-Sittich
Prosečna visina : 40 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Ženka je sa svetlom krunom, a perje gornjeg repa je sivkasto plavo, gde je trećina bez izduženog vrha; perje krila je izraženo zelene boje, rep je u proseku kraći.
Nezrele kao ženke; mladi mužljaci sazrevaju sa 14 do 18 meseci; često pokazuju rane znake udvaranja (pevanje, šepurenje i širenje zenica).
Dužina: 40 cm (15,5 inča)

Princ od Velsa prirodno stanište: unutrašnjost centralne i zapadne Australije
Stanište: suve oblasti sa travom spinifeks, otvorena, peskovita zemljišta sa Kauzarina i bagremovim drvećem, šipražja eukaliptusa, travnata područja savane sa drvećem pored vodotokova.
Princ od Velsa je dosta retka vrsta papaga.

Navike: obično su u parovima ili manjim grupama, ponekad u većim jatima, sleću na zemlju po hranu, tada su manje stidljive, u suprotnom ostaju u vrhovima stabala, let im je veoma brz i direktan, pojava nečujna, duži letovi na značajnijim visinama, kratki letovi u blizini zemlje, poziv je grub i nemelodičan.

Ishrana Princa od Velsa: uglavnom semena trave, voće, bobice, cveće, nektar, insekti i njihove larve.
Ponašanje tokom parenja: sezona parenja Princa od Velsa je od septembra do decembra, verovatno i u drugim prilikama kada pada kiša, za vreme parenja mužljak zauzima uspravan položaj sa podignutim perjem na glavi, klima glavom, raširenim krilima i širenjem repa šeta se  tamo-amo pred ženkom sa zenicama koje se šire i skupljaju; gnezda prave u stablu visokih drveća ili u šupljim granama drveća eukaliptusa duž reka; gnezda nižu sa malim komadima trulog drveta, gnezdi se do 10 parova,  leglo je  od 4 do 6 jaja; ženka leže sama; jaje je veličine 27,4 X 22,2 mm (1,08 X 0,87 inča).

Princ od Velsa je prilično tih papagaj, nije stidljivi; jednom kad se aklimatizuje izdržljiv je i čvrst, često pasivan, voli da se šeta po zemlji, potreban prostran kavez za ptice, moguće kombinovanje u kavezima sa  manjim vrstama; podložan je infekcijama oka; zahteva standardnu temperaturu.

Ishrana: mešavina semena za kanarince, različite vrsta prosa i semena korova, zobi, pšenice i malog suncokreta; razna voća i povrća, posebno jabuke i šargarepe, šipak; zeleniš (mišjakina, maslačak i sl.), mekana hrana insekata i klice suncokreta za uzgoj.

Uzgoj Princa od Velsa: jednostavan, oplemenjivanje počinje od marta, Princ od velsa nosi 3 do 7 jaja, inkubacija 20 dana; period dobijanja perja je 35 dana, mladi su nezavisni sa 50 dana; preferira panj od  20 cm, unutrašnjeg prečnika i sa najmanje 60 cm dubine sa ulaznom rupom od 8 cm, u prečniku; povremeno se pari u proseku dva puta godišnje, ženke Princa od Velsa   najčešće sazreva u prvoj godini, mužjaci od druge godine, većina pokušaja parenja u ovim godinama je bezuspešna, parovi iz susednih kaveza stimulišu jedni druge na parenje.

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU