SENEGALAC

 

SENEGALAC
Latinski naziv : Poicephalus senegalus
Engleski naziv : Senegal Parrot
Nemački naziv : Mohrenkopfpapagei
Prosečna visina : 23 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Senegalac prirodno stanište : Senegal, Gambija, Gvineja Bisao i Gvineja, istočna i severoistočna Nigerija, severni i jugozapadni Kamerun, Čad.

Senegalac naseljava savane sa drvećem, otvorene šume, može se često naći i u naseljenim oblastima.

Migracije kod ove vrste su česte u potrazi za hranom.
Senegalaci žive pojedinačno, ili u parovima i malim grupama od 10 do 20 ptica van sezone parenja, stidljivi su i nepristupačani. Prvo se uoče po specifičnom načinu leta pa tek onda se uočavaju po oglašavanju koje se prepoznaje po par piskutavih uzastopnih zvukova.

Hrane se raznim vrstama semena, žitaricama, voće (naročito smokve) i pupoljci, takodje se hrane, kukuruzom i kikirikijem u kultivisanim oblastima.

Sezona parenja Senegalaca je od septembra do novembra, gnezde se  na visokim stablima. Jaje je veličine 26.4 mm.

Senegalac je srednje bučan papagaj, zahvalan za uzgoj. Starije ptice u uzgoju znaju ostati pomalo rezervisane prema uzgajivaču dok kod mladih ptica poverenje se stiče veoma brzo. Obavezno im obezbediti drveta ili velikog korenja i panjeva za gnezdo. Izuzetno tolerantni prema drugim pticama.
Preporučljivi prostrani kavezi i čuvanje od mraza i hladnoće zimi.

Ishrana :Mešavina afričke hrane za ptice, pirinač, pšenica, konoplja, i razne vrste semenja, voće i povrće, naročito grožđe, smokve, breskve, jabuke, pola zreo kukuruz.

Senegalac Nosi 3 do 4 jaja, inkubacija 25 dana; period do potpunog dobijanja perja od 9 do 10 nedelja, Znaju biti agresivni prema odgajivaču tokom parenja i odgoja mladih.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU