SKARLETNA ARA

 

SKARLETNA ARA
Latinski naziv : Ara macao
Engleski naziv : Scarlet Macaw
Nemački naziv : Hellroter Ara
Prosečna visina : 85 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Skarletna ara rasprostranjenost: od istočne Paname severno preko Centralne Amerike do južnog Tamaulipasa and Oaxaca, Meksiko i od severoistočne Kolumbije u dolini Magdalena , istočno od Anda u istočnoj Kolumbiji, Venecueli, Gvajani, Surinami, Francuska Gvajani i južno preko Ekvadora, Perua, Brazila do države Mato Grossoa i Santa Kruza u Boliviji.

Stanište: Skarletna ara naseljava kišne šume, otvorene šume i savane sa drvećem u tropskim zonama do 1.000 metara (3.300 stopa), u Centralnoj Americi i na suvim ravnicama i brdovitom zemljištu  Pacifičke obale, kao i šipražju i kultivisanom zemljištu, delom obraslom šumarcima.

Status: društven u područjima pretežno sa šumom, ali ipak nije tako društven kao Plavi i Žuti Makao (Aara ararauna); nestao je iz većine delova staništa, posebno u Centralnoj Americi, glavni uzroci su gubitak staništa, trgovina i lov.

Navike: Skarletna ara je papagaj obično viđen u parovima, porodičnim grupama ili malim jatima do 30 ptica, posebno je upadljivim tokom leta, koji je redovno propraćen ’’plačom’’, često u velikim grupama na stablima kojima se hrani i naročito na glinim bedemima, ponekad se može videti 100 ili više ptica; parovi se lako uočavaju u okviru grupe; često se udružuju sa Plavim i Žutim Makaoi (Ara ararauna) i zeleno-krilni Makaoi (Ara chloroptera) na stablima gde se hrane i glinim bedemima; tada su veoma oprezni, čeka dok se svi predatori ne udalje; u šumi se teško otkriva; vrlo je tih, njegovo prisustvo je uočljivo sa kad mu ispadne voće, kada je ugrožen leti daleko glasno piskajući; blizu naselja stidljiv, redovno leti u večernjim i jutarnjim časovima između drveća odmorišta i mesta ishrane; leti prilično brzo i direktno, snažno udara krilima; poziv grub rraa-aar ili kroktanje.

Prirodna ishrana: Skarletna ara u ishrani koristi raznovrsne zrele i zelene plodove (Spondias mombin, Ilura crepitans, Ley cythis sp., Couma gulanensis, Cariocar villosu, Cariocar glabrum); mango, orasi (brazilski orasi i razni palmini orasi), semena, bobice, cveće i jestivi delovi vegetacije na stablima, verovatno i insekti i njihove larve, gotovo svakodnevno leti na glinene bedeme da se hrani na zemljištu bogatim mineralima za neutralizaciju toksina iz nezrelog voća.
Ponašanje tokom parenja: sezona parenja u Južnoj Americi i Panami je u periodu od oktobra do marta, u Centralnoj Americi od februara do maja; gnezdi se u živim i trulim palmama, isto gnezdo koriste svake godine, ali bez obzira u većini staništa se ne pare svake godine; niska stopa reprodukcije, mnoga jaja i mladunci su plen predatora, visokih voda, bolesti ili krađe gnezda, legla obično jedno ili dva jaja, period inkubacije od 26 do 28 dana; period perjanja od 90 do 100 dana, posle napuštanja gnezda mladunci još ostaju sa roditeljima neko vreme, dimenzije jaja 47,0 x 33,9 mm.

Skarletna ara je živ i često bučan makao papagaj; brzo postaje poverljiv, ljubopitljiv; redovno im obezbediti zalihe debelih grana i panjeve jer je dobar žvakač, izdržljiv i otporan kad se jednom aklimatizuje; mogu se držati van perioda parenja sa drugim makaoima, tokom perioda parenja sa manjim papagajima; leti često uživa u kupanju ili u oprašivanju.

Smeštaj: u kavezu najmanje 8 x 3 x 2 m sa zaštitnom granicom 3 x 2 x 2 m , neophodna metalne strukture sa gustom mrežicom, minimalna temperatura 10 °C ; kutije za gnezdo od tvrdog drveta 55 x 70 x 100 cm sa ulaznim otvorom 22 cm (9 inča) takođe su potrebne tokom zime.

Hrana: razna voća i povrća (kruške, jabuke, šljive, banane, krastavci, poluzrele šargarepe, šipka, gloga), male količine oraha i kikirikija, kao i brazilskih oraha, mešavina semena suncokreta, šafranike, konoplje, pšenice, zobi, semena trava za kanarince i raznog prosa; natopljene hrane za golubove; zeleniš (Mišjakina, maslačak itd.); redovno ubacivati mineralne dodatke, beli hleb i hranu od jaja za uzgoj, uživa da jede palentu i keks.

Parenje : redovno se postiže i nije teško, parenje počinje u aprilu; makaoi postaju agresivni i napadaju vlasnike, leglo 1 do 3 jaja, često su neka od jaja neplodna; period inkubacije 25 do 27 dana; period perjanja od 12 nedelja, neophodna je opreznost prilikom kontrole gnezda , treba ih samo sprovoditi kada su makai van gnezda jer od uzbuđenja mogu da porazbijaju jaja ili oštete mladunce, posle napuštanja gnezda mladi treba da ostanu sa roditeljima neko vreme; položaj kutije za gnezdo mora biti takav da dozvoljava inspekciju sa spoljašnje strane kaveza, parenje je uspešnije unutra nego napolju u zemljama sa hladnim zimama.

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU