TIGRICA

 

TIGRICA
Latinski naziv : Melopsittacus undulatus
Engleski naziv : Budgerigar
Nemački naziv : Wellensittich
Prosečna visina : 18 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Rasprostranjenost Tigrica : Australija osim primorskih oblasti i poluostrva Cape York.

Stanište Tigrica : široki travnjaci, savana Mallee, trave spinifeksa i šipražja mulga kao i široke šume i savane sa  eukaliptusom i bagrenjem, poljoprivredne površine, ponekad ih možemo naći daleko od vodotokova i obala.

Status:Tigrica je veoma brojna u svom lokalitetu i ne smatra se ugroženom vrstom.

Navike Tigrica : ptica koja živi u jatu; veličina jata varira između 20 i nekoliko stotina ptica; povremeno ogromna jata od 25.000 ili više, ukoliko je uznemireno celo jato poleće; kruži sa iznenadnim nepravilnim pokretima, zatim sleće na bezbednom odstojanju na drveće; Tigrica je dobar i jak letač, kod Tigrica svaka ptica ima svoje mesto u jatu bez postojeće hijerarhije, spokojan, veoma retko se svađa, jato prebiva na malom drveću ili žbunju, u zoru prvo posećuje izvore vode, a zatim ide u potragu za hranom; tokom podneva se odmara u senci listova drveća; u potragu za hranom ponovo ide kasno popodne, u sumrak jato se okuplja ponovo na drveću koji im služe kao odmarališta. Tigrica se često teško otkriva jer ga perje dobro kamuflira; traga za hranom na tlu, nije stidljiv, vrlo je pristupačan, redovno viđen u koritima stoke, rekama, barama ili lokvama; celo jato veoma brzo pije,Tigrica je karakterističan nomad bez fiksnih puteva i navika; preferira severnu Australiju tokom hladnih meseci i južne oblasti u toplim mesecima, tih glas, ali bučan u jatu; izvodi devet različitih poziva.

Prirodna hrana Tigrica : semena raznih trava, preferira semena Mičel trave, ali takođe uživaju divljem semenu prosa sa različite širine između 0,5 i 2,5 mm i težine između 0,3 i 1,3 mg; troši se do 5g dnevno, a polovinu troši u jutro a ostatak uveče.

Ponašanje tokom parenja Tigrica : praktično se pari tokom cele godine u svim oblastima, ali preferira period od avgusta do januara u južnim delovima i to od juna do septembra na severu; dostupnost hrane u izobilju je okidač za aktivno parenje; u roku od nekoliko dana dešavaju se fizičke promene, kod mužjaka gonada se uvećava šest puta i cere od ženki prelazi od mutno plavičaste do braon, jajnici se povećavaju po težini i do 237 puta, pare se u loose kolonijama, gnezde se u šupljim granama živih i trulih drveća.Tigrica preferira drveće kulubah eukaliptusa; takođe koristi trule panjeve ili rupe u gredama ograde; gnezda su skoro uvek sa uskim ulazom, dubine najmanje 25 cm ; obloženo sažvakanom trulom strugotinom, kao i prašinom i prljavštinom, prosečno leglo Tigrica je od 4 ili 5 jaja, povremeno čak 9; period inkubacije 17 dana, samo 40 % je otvor; sama ženka leži na jajima; hrani je mužjak; period perjanja 5 nedelja, velika smrtnost među mladima nakon napuštanja gnezda, roditelji prestaju da ih hrane u roku od nekoliko dana i mladi su primorani da se brinu za sebe; odrasli često počinju ponovo sa parenjem, mladi se okupljaju u jatima; zrelost sa 8, 9 meseci, dimenzije jaja 18,6 x 14,2 mm (0,73 x 0,56 inča).


Tigrica je tih mali papagaj obično cvrkuće, izdržljiv, mogu da budu podložni hladnim i vlažnim uslovima i jakim vetrovima, ubrzo postaje poverljiv, mogu biti smešteni sa svojom kao i sa drugim vrstama malih ptica; uživa da šeta po tlu i čeprka pesak ili zemlju.

Smeštaj Tigrica : u kavezu sa zaštitnom ogradom; dozvoljen 1 kvadratni metar podne površine po paru, par ili jedinka se takođe mogu čuvati u velikom kavezu; dijagonalna kutija za gneždenje je dimenzija 18 x 12 x 12 cm, sa ulaza (2 inča) široka.

Hrana : mešavina semena raznog prosa, semena trave za kanarince i neke zobi , kukureka, takođe male količine hrane za divlje ptice, semena korova i konoplje, prosa u prahu, voće, naročito jabuke i šargarepa; zeleniš (Mišjakina, maslačak, spanać); hrana od jaja i mekaka hrana za insekte.

Parenje Tigrica : veoma redovno se postiže i uopšte nije teško; parenje u kolonijama baš kao i kod posebnih parova; oplemenjivanja može početi bilo kada u godini; leglo obično od 4 do 5 jaja , moguće čak do 9; period inkubacije 18 dana; period perjanja 4 nedelje, mladi su nezavisni nakon 2 nedelje, uglavnom su stidljivi i mogu da polete neposredno nakon napuštanja gnezda; moguće je nekoliko parenja godišnje.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU