VENECUELA AMAZONAC

 

VENECUELA AMAZONAC
Latinski naziv : Amazona amazonica
Engleski naziv : Orange-winged Amazon
Nemački naziv : Venezuela-Amazone
Prosečna visina : 31 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Venecuela Amazonac prirodno stanište : šume, mangrovi, močvare, otvoren prostor i sekundarne vegetacije u tropskim vlažnim zonama do 650 m povremeno posećuju gradska područja, parkove i sela gde ima visokog drveća.

Venecuela amazonac se ne smatra ugroženom vrstom.

Živi u parovima ili malim grupama a ponekad u velikim jatima do nekoliko stotina ptica uživa u penjanju, glasan tokom leta i kada se nalazi na drveću ali dok se hrani je veoma tih. Ima glasan poziva, metalan i dvosložan.

Prirodnu ishranu Venecuela amazonca čini : voće, semenje, ribizle, orasi, cvetovi pupoljaka, povremeno se hrani u plantažama.

Sezona parenja u Venecueli od aprila do juna, na Trinidadu maja do jula, u Surinama od februara do marta i u Kolumbiji od decembra do februara, gnezde se u šupljinama drveća često veoma visoko. Nose 2 do 5 jaja, inkubacija oko 3 nedelje, samo ženke leže na jajima a mužijak koji boravi u blizini gnezda obezbeđuje hranu. Jaje je mere 29,1 mm.

Venecuela amazonac se smatra srednje bučnim papagajem. Izdržljiv je, oprezni u početku, ali ubrzo postaje poverljivi, uživa u kupanju.

Kada se aklimatizuje veoma je otporan ali se preporučuje da se ne drže na temperature manjoj 5 ° C.

U ishrani koristiti mešavinu semenja, pšenice, ovsa, hrana za golubove, konoplja, oskoruša sušene bobice, heljde i pasulja, razne vrste voća i povrća, pola zreo kukuruz. U ishrani potrebno obezbediti minieralne dodatke.

Razmnožavanje je uspešno i počinje od maja, nose 2 do 5 jaja, inkubacija 26 danapotpuno operjaju u periodu 8 nedelja.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU