VOJNIČKA ARA

 

vojnicka ara
Latinski naziv : Ara militaris
Engleski naziv : Military Macaw
Nemački naziv : Kleiner Soldatenara
Prosečna visina : 70 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Vojnička ara rasprostranjenost: jugozapadna Bolivija i većina severozapadnog dela Argentine u provincijama Salta i Jujuy.

Stanište: Vojnička ara naseljava tropske šumske zone i delimično rastinjem obrasla područja, otvoreni tereni sa drvećem, grupe stabala duž vodotokova, suva i semiaridna sušna područja, četinari i hrastove šume do 2500 m (8.300 stopa); izbegava vlažna područja i kišne šume.

Status: nije društven i u mnogim mestima je već istrebljen; meksički i bolivijski su ugroženi, glavni uzroci su trgovina i lov, kao i gubitak staništa.

Navike: Vojnička ara živi u parovima, porodičnim grupama i jatima od 8 do 40 ptica van sezone parenja; par je lako uočljiv u okviru grupe; jato je upadljivo jer jako skriči; preferira spoljne grane visokog drveća, dobro ga kamuflira perje, aktivan, penje se oko granja ili leti od stabla do stabla, nije stidljiv,  može se lako uočiti, ne može se lako uočiti prilikom ishrane u stablima, a ako je uznemiren, čeka, a zatim nastavlja sa ishranom, samo odleće kada je u opasnosti, redovno leti od i do odmarališta; često zadržava znatnu udaljenost; let prilično brz, odlikuje ga redovno i sporo zamahljivanje krila, poziv promukao krik ili jako kroktanje.

Prirodna ishrana: Vojnička ara u ishrani koristi orase, semenje, voće (smokve i palmino voće), bobice i jestivi delovi vegetacije na stablima

Ponašanje tokom parenja: sezona parenja od marta do avgusta, gnezdi se u šupljinama drveća i rupama u liticama krečnjaka, u nekim slučajevi u trulim borovima 20 metara (67 stopa) od zemlje; rupe za gnezdo je prvobitno iskopano od strane Carskog detlića (Campephilus imperialis) sa unutrašnjim prečnikom 33 cm, (13 inča); leglo 2 do 3 jaja, jaja dimenzije 46,4 x 32,8 (1,87 x 1,29 inča)

Vojnička ara je živahan makao papagaj često glasan, tek uvezena ptica je na početku stidljiva i povremeno divlja, ali uskoro se navikne na vlasnika i smeštaj, izdržljivi su i otporni kad se aklimatizuju; redovno im obezbediti zalihe debelih grana i panjeve jer je dobar žvakač, leti često uživa u kupanju ili u oprašivanju, mogu se držati van sezone parenja sa drugim velikim makaoima.
Smeštaj: u kavezu najmanje 6 x 3 x 2 m sa zaštitnom ogradom 3 x 2 x 2 m , potrebna je metalna konstrukcija sa vrlo jakim mrežama; minimalna temperatura 5 °C.

Hrana: mešavina semena suncokreta, šafranike, konoplje, žita, zobi, semena trava za kanarince i razna prosa; natopljene hrane za golubove, dosta voća i povrća (šargarepa, jabuka, kruška, krastavac, poluzreo kukuruz, šipak, bobice bazge); zeleniš (Mišjakina, maslačak, itd), male količine oraha, kikirikija; redovno davati mineralne dodatke, beli hleb, keks i hranuod jaja za uzgoj, uživa u palenti.

Parenje : često se postiže, parenje počinje uglavnom u junu, odrasli postaju agresivni i često napada vlasnika, leglo 2 do 3 jaja, ređe 4 jaja; vreme inkubacije 26 dana; period perjanja 12 nedelja, ponekad osetljiv na inspekciju gnezda; mladunci su  nezavisni 2 nedelje posle izleganja; treba da ostane sa roditeljima na duže ukoliko je to moguće; gnezdo postaviti u kutiju od tvrdog drveta 50 x 50 x 80 cm, sa ulaza 17 cm, otvor u prečniku; pozicija gnezda polje, položaj kutije za gnezdo mora biti takav da dozvoljava inspekciju sa spoljašnje strane kaveza.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU