VELIKI ALEKSANDAR

 

veliki aleksandar
Latinski naziv : Psittacula eupatria
Engleski naziv : Alexandrine Parakeet
Nemački naziv : Grosser Alexandersittich
Prosečna visina : 58 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Veliki aleksandar Rasprostarnjenost : Vijetnam, Kambodža, Laos, severni i zapadni Tajland.

Stanište: Veliki aleksandar nastanjuje suve i vlažne šume do 800 metara , na lokalitetima i do 1.600 m ; mangrovi, poljoprivredna zemljišta i prostrana zemljišta sa drvećem, i u urbanim sredinama, parkovima i vrtovima; povremeno se hrani  na plantažama voća i kokosa .

Status: nalazi se samo na uobičajenim u mestima, retko ili samo sezonski na većim delovima nalazišta.

Navike: Veliki aleksandar živi u parovima ili malim grupama van sezone parenja; okupljaju se uveče u veća jata - povremeno više od hiljadu ptica - na grupi drveća ili odeljku šume; strahovito skriči u zoru u malim grupama zatim leti do mesta ishrane, oprezan i stidljiv; formiraju grupe zatvorene formacije do oblasti ishrane, brz i direktan let, često lete visoko i sa sporom ritmičkom lupom krila; Sezonska migracija u nekim regionima, glasno odazivanje, vrištanje.

Prirodna ishrana: Veliki aleksandar za ishranu koristi semenke, orase, voće, bobice, lisne pupoljke, cveće i nektar (Salmalia, Butea, Erythrina, Bassia latifolia cvetova); prouzrokuje znatna oštećenja žitarica, polja pirinča i kukuruza, kao i plantaža voća gde za ishranu uzima više voća nego što mu je potrebno.

Ponašanje tokom parenja: sezona parenja vrste Veliki aleksandar je od novembra do aprila, gnezde se u velikom drveću, povremeno i u velikim pukotinama zidova, ili pod nadstrešnicom, preferira trule palme i meko drveće, kao što su Salmalia malabarica, u kojima papagaji  često prave šupljine; koriste stare rupe detlića i barbet, njih papagaji dalje izdubljuju, nekad se pare u kolonijama, nekoliko parova se pare na jednom stablu; gnezdo oblažu trulim drvećem. Veliki aleksandar nosi 2 do 4 jajeta, dimenzije jaja 34,0 x 26,9 mm .

Avikultura: od srednje bučnog do bučnog papagaja, aktivan, veoma težak žvakač, izdržljiv i čvrst kada se aklimatizuje; nespojiv sa drugim pticama, samo na početku stidljiv; brzo navikne na vlasnika i može biti od poverenja.

Veliki aleksandar smeštaj: u kavezu sa zaštitnom ogradom najmanje 4,5 x 1 x 2 m ; minimalna temperatura 5 °C (41 °F); potrebna je metalna konstrukcija, potrebno je imati kutiju za gneždenje 30 x 30 x 60 cm, dno od trulog drveća.

Hrana za vrstu Veliki aleksandar : mešavina semena suncokreta, šafranike, heljde, raznog prosa, semena trave za kanarince, zobi, konoplje, mala količine kikirikija, dosta voća (jabuke, grožđe, bobice bazge), zeleniš (maslačak, cveće, Mišjakina) i povrće (celer, šipak, pola osušen kukuruz, šargarepa, slatke paprike, krastavac); hrana od jaja i biskvit za uzgoj.

Parenje Velikih aleksandara : često se postiže i nije teško, tokom udvaranja mužjak bude blizu ženke, glavu okreće od jedne strane ka drugoj i krila drži podignuta; izolovati parove, parenje može početi već u februaru, kutiju za gnezdo smestiti unutar skloništa kako ne bi ispala, leglo od 2 do 4 jaja, period inkubacije od 28 dana; period perjanja 7 nedelja, mladi su nezavisni posle 21-og dana.

 

 

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU