ZLATOKAPA ARATINGA

 

ZLATOKAPA ARATINGA
Latinski naziv : Aratinga auricapilla
Engleski naziv : Golden-capped Conure
Nemački naziv : Goldscheitelsittich
Prosečna visina : 30 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Rasprostranjenost Zlatnokape Aratinge je po jugoistočnom Brazilu od severnog dela Ria Grande do južnog Goias i Minas Gerais; duzine je 30 cm.

Zlatnokapa Aratinga se nalazi po šumama i ograncima šuma, čistim prostranstvima i savanama sa drvećem.

Zlatnokapa Aratinga je prilično retka i opstanak mu je ugrožen zbog rapidnog sečenja okolnih šuma koje su mu neophodne za opstanak.

Ne zna se puno o ovoj vrsti u prirodi; obično se srece u parovima ili manjim grupama od 4 - 10 ptica; nije stidljiv; tesko je primetljiv u drveću zbog odlične kamuflaže; let mu je brz i jednog pravca; često ispušta krike za vreme leta. Ne zna se puno o njegovoj ishrani u prirodi.

Razmnožavanje Zlatnokapih Aratingi  u prirodi je nepoznato a jaje meri 30.40 x 23.5 mm.

U odgajivačnicama Zlatnokapa Aratinga je srednje glasan papagaj; dosta otporan i lak za održavanje; veoma je aktivan u većem jatu; glasan rano izjutra i uveče i ako oseti opasnost; vrlo se brzo prilagodi na odgajivača; u kljucanju je dosta snazan i zbog toga mu treba redovna doprema svezih grančica; obožava da se kupa; zajednički kavezi sa drugim Aratinga vrstama kao i svojom čak i u doba parenja ne smeta.

Vanjski kavezi od 3 x 1 x 2 m sa nadstresnicom od 1 x 1.5 x 2 m; metalna konstrukcija se preporučuje; zaštiti od mraza ; gnezdo od tvrdog drveta razmera 18 x 18 x 70 cm sa ulazom od 7 cm poprečno; u zajedničkom kavezu treba obezbediti najmanje 2 kvadratna metra po paru.

Prehrana: kombinacija zrnevlja uključujući suncokret, ječam, ovas, zrna trave za kanarince i raznih zobi; natopljena hrana za golubove; voće i povrće (jabuke, mango, krastavac, šargarepa, šipak, polu zreo kukuruz); zelena hrana kao sto je maslačak; redovan dodatak minerala.

Razmnozavanje je obično uspesno i počinje na proleće ali se isto tako dešava i zimi; grejanje treba obezbediti; izolovati parove iz zajedničkog kaveza jer neke druge ptice mogu da koriste gnezdo i na taj način unište jaja ili povrede mlade tek izležene; obicno izlegu 3 - 5 jaja a inkubacija traje 23 dana dok rast perja potraje i do 50 dana; mladi neko vreme ostanu sa roditeljima a zatim napuštaju gnezdo; u toku godine nekoliko parenja se može ostvariti.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU