ŽUTOČELI AMAZONAC

 

zutoceli amazonac
Latinski naziv : Amazona ochrocephala
Engleski naziv : Yellow-crowned Amazon
Nemački naziv : Gelbscheitelamazone
Prosečna visina : 36

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Žutočeli Amazonac dužina: 40cm, raspon krila 225-245mm

Žutočeli Amazonac je rasprostranjen u Tres Marias i San Junaico-Meksiko

Nastanjuje se na raznolikim terenima sa drvećem u suvim i sparnim tropskim zonama ne ne većoj visini od 750m, može se takodje primetiti u savanama i predelima sa visokim žbunovima. Ne neretko ali po nekada se može primetiti i u obliznim selima gde dolazi u potrazi za hranom.

Kreću se u parovima, manjim grupama do 250 ptica u jatu. Visoka drveća su im najomiljenija gde i provode veći deo dana. U rane jutarnje sate se mogu uočiti na obalama manjih reka gde dolaze na kupanje. Po nekada odlaze na plantaže kafe gde nisu naj poželjniji zbog štete koju prouzrokuju..

U prirodi Žutočeli Amazonac se hrani raznim voćem (od čega su im smokve najveća poslastica), divljim jagodama i kupinama, raznim semenjem i mahunama sa vrhova drveća.

Sezona parenja u Centralnoj Americi je od Marta do Juna, u Kolumbiji  i Venecueli od Aprila do Jula i u Brazilu od Juna do Oktobra. Parenje počinje u Februarau  na ostrvima Tres Marias i u Martu na Trinidadu. Gnezdi se na visokim, uglavnom uvenulim palminim drvećima. Legu 4-5 jaja. Inkubacija traje oko 3 nedelje. Ženka prehranjuje mladunče izvan gnezda. Dimenzije jaja su: 37.4x29.1mm.

Preporučuju se sledeći kavezi: spoljni dimenzija 4x1.5x2m ili sa dogradjenim skloništem dimenzija 1.5x1x2. Preporučuje se metalna konstrukcija i temperatura držanja ne sme biti manja od 10°C.

      
Prehrana Žutočelih Amazonaca: mešavina semenja suncokreta, zrna pšenice, ovas, konoplja, očišćen suncokret i ponekada sirovi kikiriki, razno voće i povrće, zelena salata i obavezni dodaci minerala.

     
Razmnožavanje u odgajivačnicama je uglavnom uspešno, naročito oratrix i panamensis. Parovi se izoluju od drugih ptica i parenje uglavnom počinje u Aprilu i tokom leta. Mužjak proverava gnezdo pre nego sto ženka udje. Uobičajeno je da se vide 2-4 jaja u gnezdu Žutočelog Amazonca. Inkubacija traje 26 dana. Preporučene dimenzije gnezda su; 30x30x50cm. Tokom parenja su izuzetno agresivni i ne preporučuje se pregled jaja.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU