AFRIČKI SIVI PAPAGAJ - ŽAKO

 

africki sivi papagaj zako
Latinski naziv : Psittacus erithacus Linné
Engleski naziv : Grey Parrot
Nemački naziv : Graupapagei
Prosečna visina : 31 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Prirodno stanište: jugoistočna Obala Slonovače istočno do zapadne Kenije i južno do severne Angole, Konga jugu i severozapadu Tanzanija, Fernando Poo i Principe ostrva, eventualno izolovane populacije u području Kilimandžara, Tanzanija.
Obitavaju u niskim šumama, u savanama  sa drvećem  , i mangrovama u blizini obala. Izbegava ljudska naselja.

Navike: Afrički sivi papagaji žakoi tokom dana su u parovima ili malim grupama. Okupljaju se u sumrak na visokim palmama ili drveću, na obodu šuma, duž reka. Povremeno se okuplja po nekoliko stotina ptica. Žakoi često napuštaju gnezda pre zore, i odlaze u potragu za hranom.

Prirodna ishrana afričkog sivog papagaja : semenke, orasi, voće, bobice i nektar, preferira voće uljne palma (Elaeis guinensis); povremeno traže hranu u oblastima koja naseljavaju ljudi izazivajući znatna oštećenja na usevima.

Sezone parenja žakoa nije tačno definisana, u Ugandi i Kongu od jula do septembra, u Nigeriji i Liberiji od decembra do aprila; gnezde na visokim, mrtvim stabalima, 30 m iznad zemlje, gnijezdo je šuplje i veličine oko 60 cm. Nose 3 do 4 jaja, jaja mera 31,0 mm.

Afrički sivi papagaj žako se oglašava srednje bučnim tonom. Samo 50% divljih ptica postane pitomo i može stvoriti poverenje u čoveka. Divljim pticama treba dosta vremena i rada da bi se pripitomili a svoje nepoverenje iskazuju tako što se izdvajaju u udaljeni deo kaveza.
Ukoliko se čuvaju u većim grupama lako se međusobno uklapaju i drželjubivi su.
Potrebno im je mirno i prostrano sklonište tj. Za kućno držanje prostrani kavezi.

Miks afričke semenske hrane, suncokreta, pirinač, pšenica, zob, razne vrste voća i povrća, naročito grožđe, smokve, breskve i jabuka, pola zreo kukuruz. Usled neuravnotežene ishrane postaju gojazni.
Afrički sivi papagaji nose obično 3 do 4 jaja, inkubacija 26 dana. Mlade hrane roditelji 11 nedelja.Postaju nezavisni od roditeljske ishrane 2 do 3 nedelje nakon napuštanja gnezda.

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU