FIŠER

 

FIŠER
Latinski naziv : Agapornis fischeri Reichenow
Engleski naziv : Fischer's Lovebird
Nemački naziv : Pfirsichkoepfchen
Prosečna visina : 15 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Kod Fišer papagaja ženke se od mužjaka razlikuju po manjoj glavi.

Prirodno stanište Fišer papagaja : severna Tanzanija iz južne obale jezera Viktorija, kao i Aruša Serengeti nacionalni park, eventualno Ruanda i Burundija, nastanjuju se i  u različitim primorskim oblastima Tanzanije i Kenije, kao i iz unutrašnjosti Mombasija.

Navike Fišera : Naseljava visoke visoravani sa žbunjem i drvećem, uglavnom između 1.100 i 2.000 m. Može se naći često  i u grmlju Savana, otvorenih travnatih oblasti.

Populacija Fišera je u padu poslednjih godina zbog trgovine pticama i u prirodi ih ima oko 100.000 ptica.

Navike: Žive u grupama od 20 do 80 ptica. Izuzetno su bučni, najčešće se prvo uočavaju po buci, okupljaju  se u blizini obradivih polja i naselja. Često se mogu videti u grupama od nekoliko stotina ptica. Nisu stidljivi i veoma su pristupačani. Karakterišu se  brzim i preciznim letom a oglašavaju se piskavim pištanjem.

Prirodna ishrana Fišera: Uglavnom razne vrste semenja koje se mogu naći u njihovom okruženju, bobice, voće i pupoljci, mogu da prouzrokuju znatnu štetu na usevima i obradivim poljima.

Sezona parenja tokom suvog perioda u januaru i februaru, aprilu, kao i junu i julu, uglavnom nalaze gnezda u šupljinama drveća, pukotinama i rupama, u liticama. Oblažu gnezda prućem. Jaje mere 17,0 mm.

Prilikom uzgoja Fišeri se karakterišu kao srednje bučne ptice. Tek uvezene ptice mogu imati poteškoća sa navikavanjem na klimatske uslove. Fišer Voli vodu i kupanje. Tolerantni su prema drugim pticama kada sa drugim vrstama dele prostor.Preporučuje se što prostraniji kavez.
Kada se drže u kolinijama preporučljivo je držati po tri para ali im je potrebno obezbediti 1,5 m2 po ptici.
Temperatura na kojoj se čuvaju ne sme biti ispod 10 ° C a mladi ne ispod 15 °C.

Fišer se hrani sa raznim vrstama i mešavinama semenja, svežim voćem i povrćem. Mladima je potrebno obezbediti hranu sa dosta vitamina C i minerala.

Uzgoj: Zahvalni su za uzgoj i nisu preterano zahtevni osim što im se mora obezbediti potrebna temperature tokom cele godine. Obavezno im obezbediti grančice za izgradnju gnezda. Fišeri nose 3 do 6 jaja, inkubacija 20 dana, vreme do potpunog operjavanja 32 dana. Legu se i nekoliko puta godišnje ali je preporučljivo samo 2 puta u godini.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU