KEA

 

KEA
Latinski naziv : Nestor notabilis
Engleski naziv : Kea
Nemački naziv : Kea
Prosečna visina : 48 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Prirodno stanište Kea papagaja : planine Južnog ostrva Novog Zelanda od severa do Fiordland Nelson i Marlboro provincija.

Kea naseljavaju šume i planinske predele često u blizini alpskih koliba i kampova.

Pre dolaska evropskih doseljenika populacija je bila mnogobrojna a nakon toga je stalno u opadanju. Česti su u nacionalnim parkovima i tamo se mogu naći u većem broju.

Kea papagaji žive u malim grupama do 10 ptica van perioda parenja, u jesen mlade ptice formiraju grupe do 100 ptica. Razigrani su veseli, vole da dosta vremena provode  na zemlji. Izuzetno radoznala ptica i poverljiva prema čoveku. Zbog navike da žive blizu čovek, često znaju da naprave veće štete na kolibama, automobilima i svim predmetima na koje naiđu. Migracije ove vrste su česte kada idu u potragu za hranom.

Hrane se lišćem, voćem, bobicama, korenjem (uglavnom iz sočnih biljaka) i nektara (npr. Novi Zeland grm lana Phormium Tenaks), kao i crvima, insektima i njihovim larvama. Kada je potraga za hranom u pitanju ova vrsta je spremna da je potraži svuda čak se znaju hraniti i na ljudskim deponijama.

Sezona parenja Kea papagaja u  periodu od jula do januara. Gnezde se među stenama, ispod korenja drveta, u pukotinama ili mrtvom drveću visoko u planinama. Nose 2 do 4 jaja, inkubacija traje tri nedelje,period do napuštanja gnezda 13 nedelja. Mužjaci imaju oko 4 ženeke. Jaje je veličine 32.8 mm.

Kea je živahan papagaj razigranog karaktera, ljubopitljiv. Spremni su da istržuju sve što ih okružuje. Jedna su od retkih vrsta papagaja koja se uspešno može aklimatizovati na severnija klimatska područja samo im tokom uzgoja treba obezbediti dosta panjeva ili debala stabla za formiranje gnezda.

Za ishranu obezbediti im svež ili kuvani kukuruz, smeđi pirinač, kikiriki, semenke od suncokreta, konoplje i mnogo voća, povrća (kuvano ili sirovo, šargarepe, kao i krompir), paradajz, kupus, repa. Potrebno im je obezbediti i proteine koje mogu dobiti putem crvića koje nalaze u trulom drvetu ili malim količinama goveđeg mesa.

Veoma uspešno se pare u zatvorenom prostoru 3 do 4 jaja, inkubacija 29 dana, mladi napuštaju gnezdo u  periodu oko 10 nedelja. Mlade potrebno ostaviti još nekoliko nedelja sa roditeljima nakon napuštanja gnezda.

 

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU