KINA ALEKSANDAR

 

KINA ALEKSANDAR
Latinski naziv : Psittacula derbiana
Engleski naziv : Derbyan Parakeet
Nemački naziv : Chinasittich
Prosečna visina : 50 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

Kina aleksandar

Ženka je sa braonkastom trakom iza perja uveta, blago svetlo perje abdomena i crni gornji kljun.
Mladunci imaju zelenu krunu i potiljak, gornji i donji kljun su i kod mužjaka i ženke roze boje, dužice tamne, mladi mužjaci sa blago svetlim perjem po abdomenu, perje odraslih razvije se za dve godine.

Rasprostranjenost: Kina aleksandar naseljava severoistočni Asam, jugoistočni Tibet i jugozapad Kine u pokrajinama Suechuan i Junan.

Stanište: planinske šume između 1.250 i 4.000 m ; povremeno ih možemo pronaći u kultivisanim područjima.

Status: što se tiče vrste Kina aleksandar tačan broj ptica na lokalitetima je nepoznat.

Navike: lete u jatima do 50 ptica van sezone parenja, u blizini naselja, bučan, dobar letač.
Prirodna ishrana: semena, voće, šumski plodovi i pupoljci listova, povremeno traga za hranom u vrtovima i poljima.

Ponašanje tokom parenja: period parenja sredina juna; gnezdi se u drveću; preferira topolu; dimenzije jaja 36.1 x 27.7 mm.

Kina aleksandar je srednje bučan papagaj, ali ima spokojnu ličnost; nakon aklimatizacije izdržljiv; veoma težak žvakač; treba redovno dopremati zalihe granja, voli da provodi vreme na dnu kaveza, zahteva standardnu temperaturu.

Smeštaj Kina aleksandar papagaja : u kavezu sa zaštitnom ogradom najmanje 4,5 x 1,5 x 2 m; izbegavajte drvene konstrukcije; mreže treba da budu najmanje 1,5 mm , minimalne temperature za novo uvežene ptice 10 °C za zaštitu od mraza, kutija za gnezdo 25 cm unutrašnjeg prečnika  i visine od 60 cm.

Hrana: mešavina semena heljde, suncokreta, šafranike, raznog prosa, semena trava za kanarince, zobi i konoplje, sveže bobice od bazge; zeleniša i povrće; šipak, polu zreli kukuruz; isklijala hrana za uzgoj golubova, kikiriki i lešnik; hrana od jaja i keks .

Parenje : često, parenje uglavnom počinje u aprilu, leglo je od 2 do 4 jaja, vreme inkubacije 23 dana; period perjanja od 8 do 9 nedelja, mladi se uglavnom bez problema uzgajaju; zreli su sa 24 meseca, ali obično su tada još uvek neplodni.

 

 

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU