ROZA KAKADU

 

roza kakadu
Latinski naziv : Eolophus roseicapillus
Engleski naziv : Galah
Nemački naziv : Galah
Prosečna visina : 35 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Roza Kakadu prirodno stanište : Istočna, centralna i severna Australija, okolna ostrva, Tasmanija.

Prvobitno stanište Roza Kakadua su šume i pašnjaci sa drvećem ali i poljuprivredne oblasti, uključujući i planinske regije; takođe nastanjuje se u parkovima i vrtovima gradova.

Populacija ovih papagaja je u porastu i proširuju se granice njihovog prirodnog staništa.

Roza Kakadu dosta vremena provode u parovima koji se  okupljaju u grupama. Radi portage za hranom napuštaju gnezdo ali retko dalje od 10 km (6 milja) od gnezda. Kada se hrane jedna ptica ostaje kao stražar; a cela grupa je spremna da reaguje na njegovo upozorenje. Izjutra leti od drveta do drveta u potrazi za vodom a nakon toga i  za hranom. Većinu vremena provodi na visokim stablima u toku dana. Često žvaću koru drveta tako da mogu naneti ozbiljnu štetu. Let im je prilično brz sa ritmičkim mahanjem krila, i mogu da lete brzinama do 60 km na sat.. Oglašavaju se piskavim metalnim glasom.

Hrane se semenjem trava, zeljastih biljaka, žitarice (naročito pšenica i zob), voćem, bobicama, , mladicama, cvećem, pupoljcima, insektima i njihovim larvama, često prouzrokuju ogromne štete usevima žita i suncokreta.

Period parenja Roza Kakadua se razlikuje, u Južnoj Australiji u periodu od jula do decembra, u severnoj Australiji od februara do juna, u centralnoj Australiji u zavisnosti od padavina. Pare se u zavisnosti od uslova do dva puta godišnje. Gnezda prave od granja ili u mrtvim stablima, preferira visoke eukaliptuse pored vode. Gnezdo je udaljeno od 1 do 20 metara  iznad zemlje i  obloženo listovima eukaliptusa. Nose između 2 i 5 jaja, inkubacija od 30 dana; oba partnera leže na jajima. Period do izletanja iz gnezda 8 nedelja, mladi su  nezavisni od  roditelja 4 do 6 nedelja nakon napuštanja gnezda, jaja mera 26,5 mm.

Veoma bučne i izdržljive ptice zahvalne za uzgoj. Kavezi za čuvanje ptica je potrebno da su prostrani.
Za ishranu koristiti seme suncokreta, bundevinog semena, miks (а̨fričkog semenja, proso, konoplja, ovas, pšenica), orasi, mlečni kukuruz, obilje voća i povrća, posebno jabuka i grašak.

Što se tiče uzgoja Roza Kakadu se lako razmnožava i uzgoj se podstiče kvalitetnom ishranom i obezbeđivanjem dovoljno prostora i materijala za pravljenje gnezda. Obično nose 3 jaja, ponekad 5. Inkubacija traje 23 dan a perje naraste u roku od 7 nedelja. Ptrebno im je obezbediti više proteina pre i za vreme parenja.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU