VELIKI ŽUTOĆUBI KAKADU

 

veliki zutocubi kakadu
Latinski naziv : Cacatua galerita
Engleski naziv : Sulphur-crested Cockatoo
Nemački naziv : Gelbhaubenkakadu
Prosečna visina : 35 cm

» POGLEDAJ JOŠ SLIKA OVE VRSTE

 

Veliki Žutoćubi Kakadu prirodno stanište : Istočna i jugoistočna Australija, Tasmanija, Novi Zeland.
Veliki Žutoćubi Kakadui obitavaju u šumama, na obodima šuma i u planinskim predelima do visine 2400 m. Kada su u potrazi za hranom mogu se naći i u blizini ljudskih naselja.

Populacija Velikih Žutoćubih Kakadua nije ugrožena ali se smanjuje na nekim lokalitetom zbog trgovine ovim pticama.

Veliki Žutoćubi Kakadu živi  u parovima ili malim grupama do 30 ptica, i u grupama od nekoliko stotina kada su van sezone parenja. Vole da se legu na visokim stablima na ivici šume. U zoru lete i  glasno se oglašavaju  piskavim glasom kada lete do najbliže vode.Dan provode u oblastima u kojima se hrane, vole da provode većinu dana u drveću, ali na terenu su veoma oprezni. Dok su na terenu na kojem se hrane imaju pojedince koji stražare dok se ostale ptice hrane. U krošnje drveća se vraćaju u predvečerje. Lete prilično brzo ,let propraćen pozivima i oštrim zviždanjem.

Hrane se semenjem (raznog bilja i trave), voćem, bobicama, pupoljcima, cvećem, insektima i njihovim larvama. Često posećuje u potrazi za hranom oblasti u kojima žive ljudi.

Veliki Žutoćubi Kakadu pari se  u južnoj Australiji u periodu od avgusta do januara, severnoj Australiji od maja do septembra, jugu Nove Gvineje od avgusta do novembra. Obično se gnezde u rupama , šupljinama na visokim stablima pored vodotokova, povremeno i na pukotinama na liticama. Nose 2 do 3 jaja, koja položu u trulom drvetu . Inkubacija traje oko 30 dana, a vreme do operjavanja je oko 10 nedelja. Jaje je veličine 33,5 mm.

S vremena na vreme veoma su bučni, posebno u jutarnjim časovima, izdržljiv kada se aklimatizovao, na početku stidljiv i rezervisan, ali uskoro postaje poverljiv.

Minimalna temperature koju treba obezbediti prilokim uzgoja ove vrste papagaja je 5 ° C . Potrenbo je imati prostrane kaveze sa debljom žicom i u njima kutije od tvrdog drveta ili panjeve za gnezdo. Samo gnezdo ne treba da bude preveliko da bi se sprečilo skakanje ptice po jajima.

Tokom uzgoja Veliki Žutoćubi Kakadui mogu se hraniti semenom suncokreta, bundevinim semenom, miksom hrane ( proso, konoplja, ovas, pšenica), seme korova, borova i mlečnim  kukuruzom, obilje voća i povrća, posebno jabuke, narandže, višnje i grožđe.

Obično se ne pare  pre 4. godine, nose 2 do 3 jaja, inkubacija 29 dana.

 

KLIK ZA POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU